Om HSF

HISTORIA

Bildades 1995 på initiativ av Jon Nilsson, Erik Lindström, Tommy Urpiala, Kristina Seeman, Daniel Sjöström och Peter Vincent.
Tidigare tillhörde Holmsund, Umeå Södras skoterklubb.
Men vi kände oss lite utanför, pga möjligheten att underhålla våra leder var relativt liten då Umeälven var alltför osäker för att korsas under förvintern. (Ledskotrar och sladdar är ganska tunga…..)
Vi tog tag i problemet och startade klubben, värvade medlemmar och fixade upp lederna!!
Efter ett år kunde vi köpa vår första ”ledskoter”..en bastant dubbelbandare av märket Ski-Doo Alpin! Priset var 4000:-, men denna ”trotjänare” gick oss dock på nerverna redan efter 2 säsonger. Den var alltför klumpig o svårhanterlig. Vår ekonomi såg bra ut. Ett erbjudande från Lynx att köpa en bättre begagnad Lynx 650 -94 till mkt bra pris gjorde inte valet så svårt. Den har 60 cm bandbredd. Rotax 503 motor och syncro låda. Vilken dröm !!!! :o) Mästermekanikern Jon Nilsson byggde våra första sladdar.

NUTID
Idag är dom flesta som driver klubben utbytt, men några eldsjälar finns fortfarande med från grunden.

Under åren har det gjorts modifieringar av maskinparken så i dagsläget har vi en väl fungerande och modern utrustning. Så nu har vi goda möjligheter att hålla en hög standard på våra leder så länge det finns snö att preparera.

Eftersom tillgången av snö är mindre närmast kusten där vi bor än i övriga länet så ställs stora krav på underarbetet av lederna. Varje år arbetar vi därför även under sommaren och hösten med att bl.a. bära ut bark, röja sly & byta ut slitet materiel. Vi går även in där det finns behov och plockar bort skrymmande stenar och stubbar med hjälp av grävmaskiner.

Arbetet för styrelsen fortgår hela året runt med bl.a. samarbetet med övriga skoterklubbar i länet – Skoteralliansen – där vi bl.a. tillsammans jobbar för en förbättrad trafiksäkerhet, utbyggt ledsystem och en större förståelse och tyngd i våra krav i skoterfrågorna mot kommun och länsstyrelse.

Sedan våren 2003 är vi lyckliga ägare av Ombergsstugan som både fungerar som klubbstuga och dessutom hyrs ut till div. ändamål. Där krävs naturligtvis också arbete med underhåll och fasta kostnader för drift. En led finns upp till stugan, vilket innebär ett mycket mer frekvent öppethållande med bl.a. servering och även mycket positiva effekter för såväl våra medlemmar såsom alla övriga fritidsutövare och ungdomar i området.

Allt detta kräver naturligtvis stort engagemang av medlemmarna, men också att vi har intäkter såsom medlemsavgifter, sponsorer m.m. Dessa intäkter är livsviktiga för drift och underhåll av stugan, maskinparken och våra leder.

Antalet medlemmar ligger nu på ca 240 st. (med alla familjemedlemmar) men vi hoppas naturligtvis att den siffran ökar i takt med att skoterfolket förstår vikten och värdet av att vara medlem i en stark skoterförening !

Fotnot. Holmsund ligger 15 kilometer öster om Umeå. Alldeles vid havet.

Kommentera

Skoter i Skärgården

barbieinablender.org